HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

Wine people: Βασίλης Παπαγιαννάκος

συνέντευξη στον οινολόγο Ανέστη Χαϊτίδη

Ένας πρωτοπόρος του ελληνικού κρασιού είναι ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, ο οποίος όχι μόνο ανέδειξε τις αρετές του αττικού αμπελώνα με τα υπέροχα και βραβευμένα κρασιά του, αλλά διαθέτει εδώ και λίγο καιρό το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα.

Βασίλης ΠαπαγιαννάκοςΟινοποιείο, ένας εργοστασιακός χώρος;
Για εμάς είναι ένας χώρος δημιουργίας.

Τι γυρεύει το ΖΕΝ στο οινοποιείο
Αν και το Ζεν είναι μια λέξη ασιατική, την οποία χρησιμοποιούμε μόλις τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι και στα μέρη μας η ευχάριστη διαμόρφωση του χώρου και η αξιοποίηση της φύσης κάθε τοποθεσίας έχει μια παράδοση. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που το οινοποιείο μας ακολουθεί τους κανόνες της βιοκλιματικής.
Πούσι Καλοφέρι, το τοπωνύμιο της περιοχής που βρίσκεται το οινοποιείο στην τοπική διάλεκτο σημαίνει το πηγάδι των καλογήρων. Η περιοχή κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και αυτό όχι τυχαία. Ρέματα, επίγεια και υπόγεια, διατρέχουν τον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα να καθιστούν το μικροκλίμα της περιοχής ιδιαίτερα φιλικό προς τον άνθρωπο. Όταν ξεκινήσαμε την εσκαφή για την ανέγερση του οινοποιείου ξαφνιαστήκαμε από την ύπαρξη ενός υπόγειου ποταμιού, το οποίο, αν και άλλαζε τα δεδομένα μας στο κατασκευαστικό κόστος, δεν μπορέσαμε να μην το λάβουμε υπόψη στη βιοκλιματική κατασκευή του οινοποιείου. Το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο, τόσο για μας, όσο και για τον επισκέπτη.

Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος είναι γέννημα – θρέμμα του αττικού αμπελώνα, αφού η οικογένεια του αιώνες τώρα ασχολείται με την παραγωγή κρασιών στην περιοχή του Μαρκόπουλου. Σπούδασε στην ΑΣΣΟΕ, διοίκηση επιχειρήσεων, έκανε μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ στην Σκωτία και ασχολήθηκε αμέσως μετά με το μάρκετινγκ στην γνωστή οινοποιεία “Αχαΐα Κλάους”.
Ωστόσο δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο κάλεσμα της οικογενειακής οινοποιίας, την οποία και οδηγεί σήμερα μαζί με την σύζυγό του Τόνια, από επιτυχία σε επιτυχία. Θεωρείται -και όχι άδικα- ο παραγωγός που απέδειξε ότι το Σαββατιανό, η παραδοσιακή ποικιλία της περιοχής έχει ένα τεράστιο δυναμικό, που δεν της άξιζε να αναλωθεί αποκλειστικά και μόνο στην εξαιρετική ρετσίνα της περιοχής.
Το οινοποιείο του είναι ένα πραγματικό στολίδι μέσα στο Αττικό Πάρκο, που θα έπρεπε να έχει επισκεφθεί (τουλάχιστον) κάθε φίλος του κρασιού. Είναι το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της Ελλάδας και ένα από τα πιο όμορφα.

Το οινοποιείο σου είναι ένα στολίδι μέσα στον άγνωστο για πολλούς παράδεισο του Αττικού Πάρκου και δίπλα στο Πόρτο Ράφτη. Ποιους σκοπούς όμως εξυπηρετεί ένα επισκέψιμο οινοποιείο και γιατί να σε το επισκεφθεί κανείς;
Σε 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αποδράσει σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, χαρακτηρισμένο NATURA, να έχει την απόλυτη οινική εμπειρία που περιλαμβάνει την γνωριμία με τον οινοποιό και την παραγωγική διαδικασία ενός πολιτισμικού προϊόντος, ξενάγηση στο οινοποιείο και γευστική δοκιμή των κρασιών.

Αν το Σαββατιανό ήταν ηθοποιός τότε θα ήταν…
Ο Russel Crow, βραβευμένος, σταθερή αξία, αντιστάρ!

Θεωρείσαι από πολλούς ο αναγεννητής του Σαββατιανού. Προέκυψε ή ήταν συνειδητή επιδίωξη;
Μεγαλώνοντας μέσα στο οικογενειακό οινοποιείο, όπου το 100% της οινοποίησης ήταν το Σαββατιανό, είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με απίστευτες σοδειές. Πάντα γνώριζα τις δυνατότητες του Σαββατιανού.
Η γνώση και η πείρα αιώνων της οικογένειας μου στην αμπελουργία, το κλίμα και το μικροκλίμα, τα ασβεστολιθικά χώματα, ο εγκλιματισμός της ποικιλίας είναι στοιχεία, που μαζί με τις σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης με είχαν πείσει ότι το Σαββατιανό μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η Βιέννη διαφημίζεται ως η μοναδική πρωτεύουσα κράτους με Ονομασία Προέλευσης για κρασί. Μήπως θα ταίριαζε μία τέτοια προσέγγιση και στα κρασιά της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών;
Ο αττικός αμπελώνας είναι μια όαση δίπλα στην πρωτεύουσα. Ακόμη και σήμερα ποιότητας ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας, τότε θα είχαμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Ωστόσο, θεωρώ ότι αν κάποιοι καταλάβαιναν τις προοπτικές που ανοίγει στους παραγωγούς και στους κατοίκους ο αττικός αμπελώνας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας, τότε θα είχαμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το ανάγλυφο, το μικροκλίμα και γενικά το terroir της Αττικής, οι άνθρωποι του κρασιού και τα παραδοσιακά οινοποιεία, είναι ιδανική βάση για την θεσμοθέτηση των «Κρασιών της Αθήνας».

Οινολογία: τέχνη ή τεχνολογία;
Γνώση, πάθος, μεράκι, τέχνη με τεχνολογία.

Η μεγαλύτερη οινική στιγμή στη ζωή σου;
Όταν το περιοδικό «Decanter» κατέταξε το Σαββατιανό μας στα εννέα καλύτερα λευκά κρασιά του «International Wine Fair» του Λονδίνου, δίνοντάς του τέσσερα αστέρια, μπροστά ακόμη και από το περίφημο «Caymus»!

Πως βρέθηκε το κοκοράκι στις ετικέτες σου;
Το κοκοράκι συμβολίζει το ξύπνημα του αμπελουργού, γιατί στο αμπέλι όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους. Το κοκοράκι είναι οικεία και αγαπημένη εικόνα των παιδικών μου χρόνων.

Βασίλης Παπαγιαννάκος


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr