HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

ΟινοScope: Κρασιά στο οινοσκόπιο του οινολόγου Ανέστη Χαϊτίδη

Κρασιά στο οινοσκόπιο του οινολόγου Ανέστη Χαϊτίδη

Kanenas 2008Kanenas 2008
Ευάγγελος Τσάνταλης
Ο αμπελώνας της «Ευάγγελος Τσάνταλης» στην Μαρώνεια της Κομοτηνής έχει πια ενηλικιωθεί για τα καλά. Η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα ιδιόκτητα αμπέλια φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο στη νέα γενιά κρασιών της οινοποιίας. Η Μαρώνεια είναι αναμφίβολα από τις κορυφαίες Ονομασίες Προέλευσης της αρχαιότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Όμηρος παρουσιάζει τον Οδυσσέα να συστήνεται ως «Κανένας» στον Κύκλωπα, να τον μεθά με Μαρωνίτη Οίνο πριν την μεγάλη απόδραση από την σπηλιά του. Από αυτή την ιστορία είναι εμπνευσμένο και το όνομα του κρασιού αυτού, το οποίο είναι ένα χαρμάνι από μοσχάτο Αλεξανδρείας και chardonnay. Ο συνδυασμός αυτός, αν και ασυνήθιστος, αποδεικνύεται πολύ επιτυχημένος, αφού το έντονο και μονότονο φρούτο του μοσχάτου αποκτά πολυπλοκότητα και φινέτσα, ενώ στο στόμα το chardonnay του δίνει σώμα και χαρακτήρα. Ένα πολύ ευχάριστο και ανέμελο κρασί, ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πιο ταιριαστοί συνοδοί του είναι όλα τα ψάρια, οι σαλάτες αλλά και τα φρούτα. Είναι επίσης από τα κρασιά, που δεν χρειάζονται αναγκαστικά φαγητό για να μας ευχαριστήσουν, κάνοντάς το μια απολαυστική επιλογή για τα καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι ή τον κήπο.

Flangina 2008Flangina 2008
Terredora
Στην Καμπανία της Ν. Ιταλίας οι αρχαιοελληνικές ποικιλίες παρουσιάζουν μία συνέχεια, που σπάνια συναντάμε στον ελλαδικό χώρο. Τα ονόματα τους (Greco di tufo, Aglianico, Fiano, Grecanico κτλ) προδίδουν την σχέση τους με την Ελλάδα, όπως όμως και ο γευστικός τους χαρακτήρας, ο οποίος κατά ένα παράδοξο και ποιοτικό, νομίζω, τρόπο είναι οικείος. Το οινοποιείο «Terredora» είναι το πιο σημαντικό της Καμπανίας και ανήκει σε μία από τις πιο ιστορικές οικογένειες της περιοχής. Η falangina είναι μία ποικιλία, της οποίας το όνομα έχει τις ρίζες του στην αρχαιοελληνική φάλαγγα, αφού η παραδοσιακή διαμόρφωση των αμπελιών θυμίζει τη στρατιωτική αυτή διάταξη. Η «Falangina» της «Terradora» είναι μία κορυφαία έκφραση της ποικιλίας αυτής και έχει αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές και βαθμολογίες 90+ σε όλο τον κόσμο. Το ντελικάτο άρωμα από λευκόσαρκα φρούτα, όπως κυδώνι, ροδάκινο, μάνγκο και πράσινο μήλο είναι πραγματικά προκλητικό. Στη γεύση είναι πεντακάθαρο και με ευχάριστη μεταλλικότητα. Δίνει αρχικά μια αίσθηση απλότητας,η οποία όμως εξελίσσεται στιγμή προς στιγμή σε μία πολύπλοκη και μεγάλη επίγευση.


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr