HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

Γευστική Δοκιμή: Σπάνιες λευκές ελληνικές ποικιλίες

του Ανέστη Χαϊτίδη – οινολόγου

Παρ’ ότι, κρίνοντας από την γεωγραφική της θέση, η Ελλάδα θα χαρακτηρίζονταν χώρα κόκκινου κρασιού, ωστόσο στην πραγματικότητα η δύναμή της βρίσκεται στα λευκά της κρασιά. Αυτό μπορεί κανείς να το συμπεράνει όχι μόνο από την ομολογουμένως πολύ καλή ποιότητα των λευκών κρασιών, αλλά και από την μεγάλη ποικιλία αξιόλογων λευκών ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού.

Αυτή την πολυμορφία θέλαμε να δείξουμε λοιπόν με την παρούσα γευστική δοκιμή και για να κάνουμε ακόμη πιο έντονο αυτό το φαινόμενο, αποκλείσαμε από την γευστική δοκιμή τις πιο διαδεδομένες λευκές ποικιλίες της Ελλάδας (για τις οποίες κατά καιρούς ούτως ή άλλως κάναμε ειδικές δοκιμές), δηλαδή τον Ροδίτη, το Ασύρτικο και το Μοσχοφίλερο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 34 συνολικά κρασιά που δοκιμάστηκαν δεν κρίθηκε κανένα ελαττωματικό (κάτι που δεν συνέβη την τελευταία φορά που κάναμε παρόμοια δοκιμή), ενώ το επίπεδο γενικά ήταν αρκετά υψηλό. Οι ελληνικές ποικιλίες είναι το μέλλον του ελληνικού κρασιού και πρέπει να συγχαρούμε τους παραγωγούς, οι οποίοι αντιστάθηκαν στους πειρασμούς των καιρών και διατήρησαν σπάνιες ποικιλίες όπως το κατσανό, το λαγόρθι, τη κυδωνίτσα, το πλυτό ή το δαφνί κ.ά.
Γευστική ΔοκιμήΚορυφαίο κρασί της δοκιμής ήταν το «Ψηλές Κορφές» του «ΕΟΣ Σάμου», ο οποίος αποδεικνύει συνεχώς ότι και οι Συνεταιρισμοί μπορούν να δώσουν κορυφαίες αλλά και πρωτότυπες ποιότητες.
Γενικά τα ξηρά μοσχάτα της δοκιμής, είτε αυτά προέρχονται από τη Σάμο, τη Λήμνο ή τη Ρόδο, έχουν αποκτήσει φινέτσα και πολυπλοκότητα, κάτι που έλειπε τα παλαιότερα χρόνια.
Τα Σαββατιανά της Αττικής όπως και οι Βηλάνες από την Κρήτη επιβεβαίωσαν κάτι που είναι πλέον κοινό μυστικό, ότι δηλαδή είναι σταφύλια με μεγάλο δυναμικό και ότι με την σωστή δουλειά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες, αλλά και από τις ξενικές.
Για το τέλος, άφησα την πιο ανερχόμενη (τουλάχιστον από άποψη διάδοσης στους ελληνικούς αμπελώνες) ποικιλία, την μαλαγουζιά. Οι οκτώ συνολικά Μαλαγουζιές της δοκιμής δεν είχαν ομοιογένεια όχι μόνο στη βαθμολογία, αλλά και στον χαρακτήρα τους, ωστόσο αυτές που ξεχώρισαν και παρουσιάζουμε αποτελούν σαφώς ένα εξαιρετικό δείγμα αυτής της ιδιαίτερης ποικιλίας.
Πέρα από τις βαθμολογίες και τις προτάσεις μας στο περιοδικό, αυτό που πάντα πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι η μαγεία του κρασιού βρίσκεται στην μεγάλη ποικιλία και πολυπλοκότητά του και όχι στην ποιότητα ενός συγκεκριμένου κρασιού. Αυτή τη μαγεία μπορεί κανείς να την ζήσει στο μέγιστο βαθμό εξερευνώντας τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα.

Γευστική Δοκιμή

Ευχαριστούμε το εστιατόριο «Ambrosia» του Hyatt Regency Thessaloniki», για την άψογη φιλοξενία.
Θόδωρος Φυργαδάς – beverage manager “Hyatt Regency Casino” μέλος Παν. Ένωσης Οινοχόων, Ακριβός Στεργίου – γευσιγνώστης, Παναγιώτης Κουκουβίτης – πρόεδρος Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας, Δημήτρης Μανιάτης – οινολόγος, Αγγελική Μπίμπα – οινολόγος “Αμπελοοινική”, Φίλιππος Χατζησίμου – γευσιγνώστης, Κάτια Μπέλη – οινολόγος “Κτήμα Κυρ-Γιάννη”, Γεώργιος Αργυράκης – οινολόγος / χημικός, Γιώργος Παπαδόπουλος – sommelier, Ανδρέας Πάντος – οινολόγος, Ελένη Κεχρή – οινολόγος Οινοποιία Κεχρή, Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος – δημοσιογράφος οίνου.
Την γευστική δοκιμή οργάνωσε ο οινολόγος Ανέστης Χαϊτίδης.

Γευστική Δοκιμή

Γευστική Δοκιμή

Γευστική Δοκιμή

Γευστική Δοκιμή


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr