HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

Οι έλληνες εισαγωγείς μοχλός κίνησης…

…για το εξαγωγικό εμπόριο

Η 20η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων & Εξοπλισμού «Detrop-Oenos 2009», σηματοδοτήθηκε από ακόμη μία επιτυχημένη ημερίδα με θέμα τον σημαίνοντα ρόλο των ελλήνων εισαγωγέων του εξωτερικού στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων τροφίμων – ποτών. Την εκδήλωση διοργάνωσε με επιτυχία το περιοδικό «Import» και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Detrop 2009

Τον δυνατότερο εμπορικό κρίκο μεταξύ ελληνικής εξαγωγικής βιομηχανίας τροφίμων και διεθνών αγορών αποτελούν εδώ και χρόνια όλοι οι έλληνες εισαγωγείς τροφίμων, που δραστηριοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού. Οι εισηγητές της ημερίδας κατέθεσαν την εμπειρία τους στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου και συμφώνησαν ότι οι έλληνες εισαγωγείς είναι ένα δυνατό όπλο για την εξωστρέφεια των ελληνικών τροφίμων – ποτών. Αν οι τελευταίες το αξιοποιήσουν σωστά, θα καταφέρουν να ανακάμψουν οικονομικά και να ανεβάσουν το ποσοστό του μέσου όρου εξαγωγών.

Επίσης, στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών τροφίμων – ποτών με εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και έλληνες εισαγωγείς τροφίμων – ποτών του εξωτερικού, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες συμμετέχοντας στη συνέχεια σε ένα εποικοδομητικό διάλογο.

Ανύπαρκτο το εξαγωγικό εμπόριο χωρίς τους εισαγωγείς
Πρώτος ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Βασίλης Θωμαϊδης εξήρε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι έλληνες εισαγωγείς του εξωτερικού για τα ελληνικά προϊόντα του κλάδου των τροφίμων και ποτών, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα αλλά και την εξωστρέφεια της Ελλάδας. Παρέθεσε στοιχεία για την εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου προς τις αγορές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στην κρισιμότητα, που εμφανίζουν οι συγκεκριμένες αγορές για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, γεγονός το οποίο ενισχύεται και από το σημαντικό πλήθος ελλήνων που κατοικούν και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες χώρες.

Τέλος, ο κ. Θωμαϊδης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημαντικό ρόλο των ελλήνων εισαγωγέων του Βελγίου και της Αυστρίας, καθώς οι δυο αυτές αγορές απορροφούν συνολικά 70 εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού κλάδου τροφίμων & ποτών με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό.

Ομοίως, ο σύμβουλος Α΄ ΟΕΥ Γερμανίας, κ. Χρήστος Κουναλάκης, αναλύοντας την αγορά των ελληνικών τροφίμων-ποτών στη Γερμανία, επεσήμανε την σημαντική συμβολή των ελλήνων χονδρεμπόρων στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και την άμεση σχέση τους με το χώρο της γαστρονομίας και τα 6000 ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας.

«Αρχικά, θετικός ήταν επίσης και ο ρόλος των ελληνικών εστιατορίων στην προώθηση των ελληνικών τροφίμων & ποτών. Στα τελευταία χρόνια ο κύκλος εργασιών τους παρουσιάζει σημαντική μείωση και η ποιότητα προσφερομένων εδεσμάτων και ποτών, καθώς και η εξυπηρέτηση έχει ιδιαίτερα υποβαθμιστεί. Γι’ αυτό οι έλληνες χονδρέμποροι έχουν την ανάγκη απόκτησης σχετικής εκπαίδευσης και γνώσης από τους ίδιους τους έλληνες παραγωγούς- εξαγωγείς ιδιαίτερα για τρόφιμα και ποτά υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουναλάκης.

Τελειώνοντας, αναφέρθηκε στις προωθητικές κινήσεις του Γραφείου ΟΕΥ για τις ελληνικές εξαγωγών τροφίμων και ποτών στην Γερμανία, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο έλληνα επιχειρηματία να συνεργαστεί με το Γραφείο ΟΕΥ.

Detrop 2009
1. Οι κ.κ.Ν. Χρυσίδης, Δ.Σεϊτανίδης. 2.Οι κ.κ.Γ.Βασιλείου, Β.Καζήλας, Λ.Εσκιτζής 3. κ.Χρ.Κουναλάκης-ΑΌΕΥ Γερμανίας.
4. Οι κ.κ.Μπ.Τριανταφυλλίδης, Α.Φραγκούλης, Δ.Τσολάκης, Ντ.Βουρδούμπα, Π.Μητρόπουλος, Β.Καζήλας.
5. Οι κ.κ.Δ.Τάνης, Β.Καζήλας. 6. Οι κ.κ.Δ.Σογαντζής, Ντ.Σεϊτανίδης. 7. Οι κ.κ.Μ.Ατσαλή, Γ.Γρώμαν, Berndt Schitt.
8. Οι κ.κ.Ιφ.Λεοντζίνη, Χ.Λεοντζίνης, Μ.Λεοντζίνης, Β.Καζήλας

Καλύτερη συνεργασία με παραγωγούς
Στο πάνελ των ομιλητών βρισκόταν και ο δρ. Γιώργος Τσάνταλης της οινοποιίας «Ευ. Τσάνταλης Α.Ε.», ο οποίος έχοντας πολυετή εμπειρία στις εξαγωγές προϊόντων κρασιού, συμφώνησε ότι το καλύτερο εργαλείο που υπάρχει για τους έλληνες παραγωγούς τροφίμων και ποτών είναι οι έλληνες εισαγωγείς του εξωτερικού που αποτείνονται στη γαστρονομία με ελληνική μεσογειακή κουζίνα.

«Εκεί στην γαστρονομία με ελληνική κουζίνα δημιουργούνται οι τάσεις για απόλαυση ελληνικών τροφίμων και ποτών, για μεγαλύτερη κατανάλωση των προϊόντων αυτών στο σπίτι και για δημιουργία νέων συνηθειών στον καταναλωτή, δηλαδή δημιουργία νέων προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο δρ. Τσάνταλης αναφέρθηκε στη νέα αγοραστική δύναμη, που είναι οι νεαροί καταναλωτές και οι οποίοι αναζητούν προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ (Προστασία Ονομασίας Προελεύσεως και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), με υγιεινό (Wellness-Food) και ηθικό τρόπο παραγωγής (Fair-Trade), σε προσιτή βέβαια τιμή.

Πρότεινε τέλος, την καλύτερη συνεργασία παραγωγών – εισαγωγέων, αλλά και μια σειρά δράσεων (επιμόρφωση εστιατόρων – σερβιτόρων, γευσιγνωσίες κρασιών, σύγχρονος τρόπος μαγειρέματος και σερβιρίσματος, finger food, κρασί σε ποτήρι, ατμοσφαιρικό χώρο εστιατορίου, κ.ά.), που πρέπει να λάβουν οι έλληνες εστιάτορες, για να ανθίσει ξανά η ελληνική γαστρονομία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

Ανάγκη για συσπείρωση δυνάμεων
Στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες εισαγωγείς του εξωτερικού σχετικά με την προώθηση των ελληνικών προϊόντων τροφίμων ποτών, όχι μόνο στα ελληνικά εστιατόρια, αλλά και στην γερμανική αγορά, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Σογαντζής της ελληνικής εισαγωγικής εταιρείας «Αlexandros» από την Αυστρία.

«Στηλιτεύω την έλλειψη οργάνωσης από το ελληνικό κράτος και την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του επισημαίνοντας ότι οι έλληνες εισαγωγείς είναι μόνοι τους σε αυτό τον διαρκή αγώνα για ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Σογαντζής.

Παράλληλα, επισήμανε την συγκρότηση ενός συλλογικού φορέα για τους έλληνες εισαγωγείς τροφίμων και ποτών του εξωτερικού, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα όλων των εισαγωγέων και των εμπλεκόμενων φορέων σε αυτή την εμπορική αλυσίδα παραγωγής και προώθησης της ελληνικής γαστρονομίας.

Να σημειωθεί ότι την ημερίδα χαιρέτισε με γραπτή δήλωσή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Κωνσταντίνος Κιλτίδης λέγοντας « η εκδήλωση αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο γνωριμίας και επικοινωνίας των ελλήνων εξαγωγέων με εισαγωγείς από την πατρίδα μας και από το εξωτερικό και δίνει ασφαλώς το ερέθισμα για αμφίδρομη ενημέρωση στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, που συνιστά ένα σημαντικό βραχίονα της οικονομίας μας, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών και επιχειρηματικών συνεργασιών».

Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθύνων σύμβουλος της «Helexpo», Θέμης Καρτσιώτης και η εταιρεία «New Line», η οποία εδώ και 12 χρόνια προσφέρει μέσω του περιοδικού «Import», ένα βήμα επικοινωνίας μεταξύ των ελληνικών τροφίμων ποτών και των ελληνικών εστιατορίων στην Ευρώπη, ενισχύοντας τις ελληνικές εξαγωγές.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Helexpo, στο πλαίσιο της 20ης Διεθνούς Εκθέσεως Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων & Εξοπλισμού «Detrop-Oenos 2009». Τις ομιλίες συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης.

Detrop 2009


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr