HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

Sirtakias – Το Ελληνικό meze-bar

Τη δεκαετία του 1980, τα ελληνικά εστιατόρια «ξεφύτρωναν» σα μανιτάρια στη Γερμανία από τους έλληνες μετανάστες που βρέθηκαν εκεί. Τα περισσότερα από αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη και σήμερα προσφέροντας ελληνική κουζίνα. Λίγα, όμως, κατάφεραν να εξελιχθούν επιτυχώς ακολουθώντας καινοτομίες και νέες πρακτικές στην κουζίνα τους.

Sirtakias - Το Ελληνικό meze-bar

Το εστιατόριο «Sirtakias» στο Βερολίνο είναι ένα από αυτά, που με την φιλοσοφία του meze- bar- oinothiki, κατάφερε να διατηρήσει το εστιατόριο του σε υψηλό επίπεδο και με «γεμάτο» σαλόνι! Το εστιατόριο του κ. Τάσου Ιωσηφίδη ξεκίνησε ως μια οικογενειακή επιχείρηση το 1993, αλλά εδώ και 10 χρόνια ανήκει αποκλειστικά σε αυτόν. Η κουζίνα του, αφού πέρασε από το στάδιο της παραδοσιακής ελληνικής μαγειρικής με κλασικά πιάτα ή έστω αυτό που γνώριζαν οι γερμανοί ως ελληνική κουζίνα (γύρο, χωριάτικη, τζατζίκι, κτλ), ανανεώθηκε με νέα καινο-τόμα πιάτα για τα δεδομένα της Γερμανίας. Ο κ. Ιωσηφίδης στράφηκε στη φιλοσοφία των μεζέδων, σερβιρισμένους με καλό, μόνο ελληνικό, εμφιαλωμένο κρασί. Έτσι, πριν από τρία χρόνια, μετέτρεψε τον χώρο σε meze- bar- oinothiki προσφέροντας στους πελάτες τους μόνο μεζέδες, δηλαδή μια μεγάλη ποικιλία από μικρά πιάτα και διάφορες ελληνικές γεύσεις, που συνοδεύονται πάντα από καλό, ελληνικό, εμφιαλωμένο κρασί.

Ελληνικά προϊόντα και εμφιαλωμένο κρασί
Η δημιουργία αυτής της κουζίνας, εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης, απαιτεί μόνο ελληνικά προϊόντα τροφίμων, τα οποία και αποκλειστικά χρησιμοποιεί.
«Το κόνσεπτ των μεζέδων απαιτεί νέα προϊόντα, όπως λακέρδα, τσίρο, καβουρμά, λαδοτύρι, καπνιστό τυρί Μετσόβου, χωριάτικα λουκάνικα Σερρών και άλλα πολλά, που μέχρι πρότινος δεν τα χρησιμοποιούσαμε στο εστιατόριο στην κλασική ελληνική κουζίνα», λέει ο ίδιος.

Παραδέχεται ότι στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να περάσει στους γερμανούς καταναλωτές τη φιλοσοφία των μεζέδων. Οι περισσότεροι αναζητούσαν την κλασική κουζίνα με τον χοιρινό γύρο και τις πατάτες φούρνου. Με υπομονή και επιμονή το εστιατόριο συνέχιζε να δουλεύει με αυτή τη φιλοσοφία και οι μεζέδες πλέον αποτελούν τα αγαπημένα πιάτα ελλήνων και γερμανών, που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Βερολίνο.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι μεζέδες είναι το μέλλον του ελληνικού εστιατορίου στην Ευρώπη, γιατί είναι κάτι το αυθεντικά ελληνικό. Οι μεζέδες στην Ελλάδα αποτελούν έναν παραδοσιακό τρόπο σερβιρίσματος της ελληνικής κουζίνας, πολύ αγαπητό. Εμείς αργήσαμε να το υιοθετήσουμε στα εστιατόρια μας στη Γερμανία, γιατί φοβόμασταν να ρισκάρουμε. Φοβόμασταν την αποτυχία ενός νέου εγχειρήματος, αλλά πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι αργά», λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην προώθηση του ελληνικού κρασιού, το εστιατόριο «Sirtakias» εφαρμόζει μια ακόμη πρακτική προώθησης του ελληνικού κρασιού. Στην wine list θα βρει κανείς μόνο εμφιαλωμένο κρασί, καταργώντας τις ποσότητες του χύμα κρασιού.

«Ακόμη κι αν κάποιος ζητήσει να πιει μισό λίτρο λευκό ή κόκκινο κρασί, εγώ του προσφέρω μία φιάλη των 750 ml. μοσχοφίλερο, ξινόμαυρου ή άλλης ελληνικής ποικιλίας και του δίνω τη δυνατότητα να καταναλώσει όσο επιθυμεί, χρεώνοντάς του βέβαια την ανάλογη ποσότητα», εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι οι πελάτες να καταναλώνουν τελικά ολόκληρη τη φιάλη, ενώ στην επόμενη επίσκεψή τους στο εστιατόριο θα αναζητήσουν σίγουρα ακόμη ένα μπουκάλι από εκείνο το ελληνικό κρασί με ονομασία προελεύσεως.

Ο ίδιος πιστεύει ότι το ελληνικό κρασί (Μοχοφίλερο, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Αγιωργήτικο, κτλ) σήμερα είναι πραγματικά ανταγωνίσιμο στην ποιότητά του με τα υπόλοιπα κρασιά του διεθνή αμπελώνα. Όμως θα πρέπει όλοι οι φορείς του εμπορίου που εμπλέκονται με αυτό (παραγωγοί, έμποροι, εισαγωγείς, εστιάτορες), να προσαρμόσουν τις τιμές τους στη διεθνή αγορά και αν χρειαστεί να τις κατεβάσουνε, για να γίνουν πιο προσιτά στους ξένους καταναλωτές που δεν τα γνωρίζουν.

Sirtakias - Το Ελληνικό meze-barΑνάπτυξη μόνο με γνώση
και καινοτομίες

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιωσηφίδη, η επιτυχία ενός ελληνικού εστιατορίου στη Γερμανία είναι μια δύσκολη υπόθεση, που χρειάζεται συνεχή αγώνα και εφαρμογή νέων καινοτόμων πραγμάτων, με προσαρμογή στις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας.
Ο ίδιος αναφέρει ότι, αυτή τη στιγμή η ελληνική κουζίνα κινδυνεύει απειλητικά από την ιταλική, η οποία έχει καθιερωθεί για τα καλά στην ιδιοσυγκρασία των γερμανών. Όμως πιστεύει, ότι με τη φιλοσοφία των μεζέδων, η ελληνική κουζίνα αποκτά ακόμη περισσότερο μεσογειακό χαρακτήρα και μεταφέρει στον καταναλωτή το ταμπεραμέντο του έλληνα.

Για την επιτυχημένη λειτουργία του εστιατορίου ο κ. Ιωσηφίδης ενημερώνεται συνεχώς από διεθνείς εκθέσεις σε Ελλάδα και Γερμανία, για όλα τα νέα ελληνικά προϊόντα που κυκλοφορούν.

Το πιο σημαντικό γι’ αυτόν είναι η κατάρτιση του επικεφαλή σεφ της κουζίνας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ένας νεαρός γερμανός σεφ με αγάπη για την ελληνική κουζίνα και τη μαγειρική γενικότερα. Κατά καιρούς, φιλοξενεί στο εστιατόριό του έλληνες σεφ, οι οποίοι καλούνται να υποδείξουν στο προσωπικό του μαγαζιού νέες τεχνικές και συνταγές μαγειρέματος. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της εισαγωγικής εταιρείας «Incort», ένας ακόμη έλληνας σεφ θα βρεθεί σύντομα στη κουζίνα του εστιατορίου και θα συνεργαστεί με τον γερμανό σεφ πάνω σε νέες πρακτικές της ελληνικής κουζίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώνει ότι το ελληνικό εστιατόριο δε διαθέτει γενικότερα εξειδικευμένο προσωπικό σέρβις με γνώσεις πάνω στη γαστρονομία και την οινοχοϊα.

«Η διαδικασία του σερβιρίσματος ενός κρασιού και με το φαγητό που θα το προτείνεις είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία, που αν δεν την εκτελέσεις σωστά, θα αφήσεις τους πελάτες σου ανικανοποίητους», λέει χαρακτηριστικά.

Με λύπη παραδέχεται ότι οι έλληνες εστιάτορες στο εξωτερικό είναι μόνοι τους και προσπαθούν να πορευτούν χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος. Αν οι ίδιοι δεν αλλάξουν το εστιατόριό τους και δεν προσπαθήσουν να το προσαρμόσουν στην σύγχρονη Ευρώπη, πολύ σύντομα θα χαθεί ή θα περάσει στα χέρια ξένων επενδυτών.


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr