HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Γράφει η Κατερίνα Νικολακούλη

“Η πρώτη μου σκέψη κάθε πρωί, όταν πηγαίνω στη δουλειά, είναι μία κούπα ζεστός καφές και κουλούρι Θεσσαλονίκης από το δρόμο. Βουτώντας το, επιπλέει το σουσάμι και αφήνει μια γλυκιά γεύση στον καφέ μου. Η τραγανή του ζύμη σπάει στα δόντια. Η γεύση του μοναδική… με προκαλεί να γλείψω το σουσάμι που έχει κολλήσει στα χείλη μου”.

Εκ Θεσσαλονίκης

Κουλούρι ΘεσσαλονίκηςΠρωινό ή απογευματινό, το κουλούρι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Το κουλούρι των παιδικών μας χρόνων, αυτό που δαγκώναμε με λαχτάρα στη βόλτα μας στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης, το βρίσκει κανείς σήμερα σε όλους τους φούρνους και σε μικροπωλητές στους δρόμους.

Το πρωτογνωρίσαμε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που υπό διωγμόν κατέφθασαν στην πόλη, φέρνοντας μαζί τους την τέχνη και τη συνήθεια της κατανάλωσής του. Αποτελούσε αγαπημένο σνακ της εποχής, επειδή ήταν φθηνό, εύκολο στη συνταγή του και νόστιμο. Η ονομασία του καθιερώθηκε κυρίως από τους νοτιούς της Ελλάδας, επειδή κατά το παρελθόν το έβρισκαν μόνο στη Θεσσαλονίκη και ξετρελένονταν από τη γεύση του.

Η παλιά Θεσσαλονίκη έσφυζε από κουλουροποιούς, που φρόντιζαν να έχουν γεμάτα τα ράφια τους από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η τέχνη αυτή εξαλείφθηκε, όταν όλοι οι φουρνάρηδες σιγά- σιγά τοποθέτησαν στα καταστήματά τους όλων των ειδών τα αρτοποιήματα.

Γεύση Αναλοίωτη

Κουλούρι ΘεσσαλονίκηςΈνας από τους παλαιότερους αρτοποιούς της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βασίλης Κουκουμέριας, που διατηρεί αρτοποιείο στην Κάτω Τούμπα, από το 1822, μας εξηγεί ότι το κουλούρι μαζί με το σταφιδόψωμο ήταν τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα που μπορούσες να βρεις σε έναν φούρνο.

Στο φούρνο του κ. Βασίλη, τέσσερις γενεές αρτοποιών μεγάλωσαν μέσα στο αλεύρι και το νερό, για να καταλήξει η επιχείρηση στα παιδιά του, την Έλσα και το Δημήτρη.

«Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης ήταν από τα πρώτα προϊόντα που φούρνισε ο παππούς μου, τόσο για τη μεγάλη ζήτησή τους, όσο και για την ευκολία που είχαν στον ψήσιμό τους», μας λέει η Έλσα Κουκουμέρια.

Ακόμη και σήμερα ο παραδοσιακός αυτός φούρνος συνεχίζει να βγάζει κουλούρια και να «διαφημίζει» τη νοστιμιά τους, που μένει αναλοίωτη μέσα στο χρόνο, χάρη στα απλά και αγνά υλικά του .

«Όσα χρόνια κι αν περάσουν θα συνεχίσουμε να βγάζουμε σουσαμένια κουλούρια, γιατί είναι τα μοναδικά σνακς με αυθεντικά απλή, αλλά νόστιμη γεύση», λέει η Έλσα.

Η συνταγή

Η συνταγή του: νερό, αλεύρι, μαγιά και σουσάμι. Η ζύμη απλώνεται σε μικρά μπαστουνάκια, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται σε ζεστό νερό για 20 περίπου λεπτά. Πασπαλίζονται με πολύ σουσάμι και ψήνονται στο φούρνο.

«Το κουλούρι Θεσσαλονίκης», επισημαίνει η Έλσα Κουκουμέρια «είναι λεπτό, στρόγγυλο, καλοφτιαγμένο, ξεροψημένο και μαλακό το εσωτερικό της ζύμης. Όλα τα υπόλοιπα κουλούρια που κυκλοφορούν δεν είναι… Θεσσαλονίκης, αλλά παραλλαγές του και η διαφορετικότητά τους έχει σχέση με τον τρόπο και το χρόνο ψησίματος».

Το εκ-συγχρονισμένο

Σήμερα, συναντάμε το κουλούρι σε διάφορες παραλλαγές του, κυρίως γεμιστό με κασέρι, μερέντα, μαρμελάδα, με ελιές ή και σταφίδες. Η ανάγκη επιβίωσης στην ανταγωνιστική αγορά των τροφίμων οδήγησε τους περισσότερους αρτοποιούς να εντάξουν στα καταστήματά τους αυτών των ειδών τα προϊόντα.

Η οικογένεια Κουκουμέρια αντιστάθηκε στους νόμους της αγοράς και συνέχισε να παράγει και να πουλά μόνο το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης. «Πιστεύω ότι όλα αυτά τα νέα προϊόντα γεννήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των κύριων γευμάτων, γιατί ως γνωστόν δεν μπορείς να φας κουλούρι ως μεσημεριανό γεύμα», συμπληρώνει η Έλσα.

Κυρίως Υγιεινό

Κουλούρι ΘεσσαλονίκηςΑγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων, το κουλούρι συνοδεύεται με τον καφέ και κάθε είδος ροφήματος, ενώ είναι η ιδανική λύση για κάποιον που θέλει να κόψει την πείνα του. Μαζί με ένα τυράκι, είναι ένα υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο ή στην εκδρομή τους.

Χάρη στα αγνά συστατικά του, προτιμάται κατά την περίοδο της νηστείας. Περιέχει μόλις 85 θερμίδες και μηδέν λιπαρά, γι’ αυτό και συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους διαιτολόγους- διατροφολόγους.

Πάντως, απ΄όπου και να το προμηθευτείτε, μη ξεχνάτε ότι το κουλούρι πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερο, κι όχι τοποθετημένο σε πλαστικές ή χάρτινες συσκευασίες, για να μένει αναλλοίωτη η γεύση του.

Φεστιβάλ Κουλουριού Θεσσαλονίκης

Ένας νέος θεσμός γεννιέται στην Θεσσαλονίκη…κι έχει την πιο παραδοσιακή γεύση. Το Φεστιβάλ Κουλουριού Θεσσαλονίκης, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος, στις 7-8 Μαρτίου, στο πλακόστρωτο της ΔΕΘ (απέναντι από τη ΧΑΝΘ). Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Helexpo και μια πλειάδα χορηγών της βιομηχανίας τροφίμων και αρτοσκευασμάτων.

Στο χώρο του πλακόστρωτου θα τοποθετηθούν εγκαταστάσεις παραγωγής κουλουριού και τα μέλη του σωματείου θα αναλάβουν να ψήσουν περισσότερα από 120.000 σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα οποία στη συνέχεια θα προσφέρουν δωρεάν στους πολίτες. Παράλληλα θα τοποθετηθούν δυο στάντ με κουλούρια, στην πλατεία Αριστοτέλους και στην πλατεία Βαρδαρίου.

Το Φεστιβάλ αυτό θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν την έναρξη της έκθεσης «Αρτοζύμα 2006» και στόχο έχει να αναδειχθεί το κουλούρι και να κατοχυρωθεί ως αρτοποιητικό είδος της Θεσσαλονίκης.


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr