HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

ΠΑΣΧΑ των ελλήνων

Κείμενο – επιμέλεια: Παναγιώτης Κουκουβίτης

Η προσεκτική παρατήρηση της Πασχαλινής Μαγειρικής σε όλη την Ελλάδα άνετα καταλήγει στην διαπίστωση της προσκόλλησης και του σεβασμού των Ελλήνων σε πανάρχαιες συνήθειες, όταν πρόκειται να τιμήσουν κάθε τι σημαντικό και, το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή του λαού μας.

ΠΑΣΧΑ των ελλήνωνΑναζήτησα πασχαλινές συνταγές και σε καμία δεν βρήκα τομάτα, ούτε μελιτζάνα, ούτε καν πιπεριές. Σε μερικές συνταγές φούρνου εμφανίζεται η χρήση τοματοπολτού και είναι εμφανής. Προϊόντα που δεν υπήρχαν από παλιά, πολύ δύσκολα περισφίουν στα επίσημα «τελετουργικά γεύματα των Ελλήνων». Την κουζίνα του Πάσχα, την χαρακτηρίζει η Άνοιξη και ο συμβολισμός της Ανάστασης…
Τα κύρια υλικά της Πασχαλιάτικης κουζίνας, είναι το αρνάκι, το αυγό και τα ανοιξιάτικα λαχανικά και μυρωδικά. Σε όλη την Ελλάδα κυριαρχεί το «αμνοερίφιο», δηλαδή το αρνάκι ή το κατσικάκι και θα τα βρούμε μαγειρεμένα με δεκάδες τρόπους, αλλά πάντα με παραδοσιακά υλικά, σπάνια το Πάσχα θα τα συναντήσουμε μαγειρεμένα… με πατάτες!

Ας κάνουμε μια διαδρομή ανά την Ελλάδα και στις πασχαλινές γεύσεις της

ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΟ: Κομμάτια αρνίσιου κρέατος, περασμένα σε βέργες, ψήνονται σε δυνατή φλόγα. Κρήτη.
ΒΥΖΑΝΤΙ: Αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό με αρωματικά χόρτα, ψιλοκομμένα συκωτάκια και ρύζι. Σιγανοψημένο σε πήλινο σκεύος. Κάρπαθος.
ΠΑΣΧΑ των ελλήνωνΓΑΡΔΟΥΜΠΕΣ ΚΑΙ ΓΑΡΔΟΥΜΙΑ: Εντόσθια αρνίσια, τυλιγμένα με αντεράκια και ψημένα στον φούρνο. Κεντρική Ελλάδα.
ΓΙΟΜΙΔΙΑ: Σαν τα γαρδουμπάκια, με φρέσκα κρεμμυδάκια άνηθο και σπανάκι. Θεσσαλία.
ΚΛΕΦΤΙΚΟ: Αρνάκι σε λαδόκολλα, με τυρί και σκόρδο.
ΓΙΟΥΛΜΠΑΣΙ: Κλέφτικο με μάραθο, δεντρολίβανο και μαϊντανό. Ζάκυνθος
ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ: Εντόσθια περασμένα στην σούβλα, καλυμμένα με σκέπη και περίτεχνα τυλιγμένα με αντεράκια(ο βασιλιάς της σούβλας) Το βρίσκεις σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.
ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ: Αρνάκι γεμιστό με διάφορα τυριά, αυγά, ψιλοκομμένα εντόσθια και ρύζι, με δυόσμο και μαϊντανό, και δεντρολίβανο. Άνδρος
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ: Σούπα με ψιλοκομμένα εντόσθια, αντεράκια και ρύζι που την χαρακτηρίζει ο άνηθος και το αυγολέμονο.
ΜΑΟΥΡΙ: Ολόκληρο αρνάκι, γεμιστό με συκωτάκια ψιλοκομμένα, σταφίδες, κουκουνάρι, κόκκινο κρασί, κανέλλα, δάφνη, γαρύφαλλα, ρύζι, κύμινο. Δωδεκάνησα
ΜΕΝΟΥΖΕΣ: Σπάνιος κρητικός μεζές, ο οποίος μοιάζει με μικροσκοπικό κοκορέτσι.
ΟΦΤΟ: Κομμάτια από μεγάλο αρνί, ψημένα πάνω σε κληματόβεργες. Κρήτη
ΠΑΠΟΥΔΑ: Τζιγεροσαρμάς, αλειμμένος με γιαούρτι (το έφαγα στην Ανατολική Μακεδονία)
ΠΑΠΡΙΚΑΣΙ: Συκωτάκια αρνίσια, τηγανισμένα σε φρέσκο βούτυρο, με κόκκινες γλυκές πιπεριές, σκόρδο, ξύδι και πιπέρι. Ήπειρος
ΠΑΤΟΥΔΟ: Κατσικάκι γεμιστό με τυρί, σταφίδες, ρύζι και ψίχα ψωμιού. Πάρος
ΣΑΡΜΑΣ – ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΣ: Συκωταριά αρνίσια, ψιλοκομμένη με φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό και ρύζι, τυλιγμένα με αρνίσια σκέπη (μπόλια) στο φούρνο. Μακεδονία και Θράκη
ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ: Το αγαπημένο φαγητό των απανταχού Ελλήνων.
ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΓΙΑΧΝΙ: Αρνί πολύ καλά βρασμένο με αλάτι και ελαιόλαδο. Κρήτη
ΤΣΙΛΙΚΟΥΡΔΑ: Μαγειρίτσα, με κανέλα, γαρύφαλλο δάφνη, λίγο σκόρδο, ξίδι ή λεμόνι. Ζάκυνθος
ΧΟΡΔΙΑ: Αρνίσια «χορδιά» (έντερα), με πατσά αυγολέμονο. Μύκονος
ΨΜΑΡΙ Ή ΨΙΜΑΡΝΙ: Αρνάκι, ψημένο πάνω φρέσκα σκόρδα, σπανάκι, και κρεμμύδια με ελαιόλαδο και λεμόνι. Θεσσαλία

Και μια αγαπημένη συνταγή

Κρεμμυδούλια από Νάουσα
ΚρεμμυδούλιαΥΛΙΚΑ για τέσσερα άτομα
2 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κιλά αρνάκι (σπάλα)
Δυόσμος, βούτυρο, λάδι, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε μπαστουνάκια 2 εκατοστών περίπου και τα ζεματάμε.
Στραγγίζουμε καλά και τα σοτάρουμε σε βούτυρο και λάδι μέχρι να χάσουν την ζωντάνια τους.
2. Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια με τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μία ώρα περίπου.
3. Βουτυρώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας το τοποθετούμε σε ταψί και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 200 C° για 30 λεπτά.
4. Βγάζουμε το κρέας από το ταψί στρώνουμε τα μαγειρεμένα κρεμμυδάκια σε λεπτό ομοιόμορφο στρώμα, τοποθετούμε από πάνω το αρνάκι και ψήνουμε στους 180°C για 2ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας τακτικά τα κρεμμυδάκια.
5. Ψήνουμε μέχρι το κρέας να αρχίσει να ξεκολλά από τα κόκαλα και το φαγητό να μείνει με το βούτυρο του.
ΣΗΜ: ‘Μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά στο μαγείρεμα μια καλή κουταλιά τοματοπολτού’.
Καλό Πάσχα και Καλή Όρεξη!

Ευχαριστώ, την φίλη μου συγγραφέα, Μυρσίνη Λαμπράκη για τις πρόσθετες πληροφορίες που μου παρείχε.


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr