HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

Αφιέρωμα: Τα 10 κρασιά που ξεχώρισαν το 2006

Η χρονιά που φεύγει αφήνει πίσω της εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, από ελληνικές και ξένες ποικιλίες, που στα χέρια των οινοποιών αποκτούν ιδιαίτερο χρώμα, οσμή και επίγευση. Κάποια από αυτά κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες τους στην καταναλωτική αγορά, να κερδίσουν μια αξιόλογη θέση σε διαγωνισμούς και γευστικές δοκιμές, ενώ κάποια άλλα απογοήτευσαν με την ποιότητά τους, έμειναν στα αζήτητα ή ξέμειναν σε κάβες και ράφια σούπερ μάρκετ. Τα περισσότερα όμως μας συντρόφεψαν σε βραδιές οινοποσίας, οινολογικές συναντήσεις και συζητήσεις.

Εμείς ζητήσαμε από επτά αξιόλογους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί ή απλά το καταναλώνουν από αγάπη και γαστρονομική απόλαυση να ψηφίσουν τα 10 κρασιά που ξεχώρισαν μέσα στο 2006.

Δημήτρης Σεϊτανίδης

Sales & marketing director SMG-Vertical Wine Services
Δημήτρης Σεϊτανίδης• Μαλαγουζιά Λευκός 2005 Κτήμα Γεροβασιλείου: Ένας πραγματικά μεγάλος παραγωγός αναδεικ-νύει εξαιρετικά μια τόσο μοναδική και πολύπλοκη ελληνική ποικιλία.
• Ροζέ 2005 Κτήμα Βιβλία Χώρα: Ίσως το καλύτερο ροζέ που δοκίμασα μέχρι σήμερα από την Ελλάδα.
• Σαντορίνη Βαρέλι 2005 Κτήμα Αργυρού: Είναι η καλύτερη έκφραση του ατίθασου και μοναδικού Ασσύρτικου της Σαντορίνης, ιδιαίτερα όταν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια, δίνοντας πραγματικά ένα κρασί παγκοσμίου κλάσεως.
• Αηδάνι 2005 Κτήμα Αργυρού: Μου αρέσει πολύ όταν οι μεγάλοι παραγωγοί τολμούν να πρωτοπορούν και να αναδεικνύουν με μαεστρία τον πραγματικό πλούτο της ελληνικής Γης.
• Λευκό 2005 Κτήμα Άλφα: Είναι ένα κρασί που είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας που αποδεικνύει ότι το ελληνικό κρασί δεν έχει μόνο παρελθόν αλλά παρόν και μέλλον.
• Φιλυριά 2005 Κτήμα Μπουτάρη: Γιατί μου αρέσει η ιδέα ότι και οι γίγαντες οινοπαραγωγοί μπορούν να στηρίξουν την εικόνα του ποιοτικού ελληνικού κρασιού στον κόσμο.
• Κοκκινόβραχος 2003 Κτήμα Ράπτη: Ένα εξαιρετικό κόκκινο χωρίς πολλά λόγια, που ταίριαξε απόλυτα τόσο με τα σμυρναίικα σουτζουκάκια, όσο και με το θεϊκό Μετσοβόνε, που δοκίμασα.
• «Δυο ελιές» 2004 Κτήμα Κυρ- Γιάννη: Syrah- Ξινόμαυρο – Μerlot, ένας συνδυασμός που όχι μόνο είναι πρωτοποριακός, αλλά αποκτά και ιδιαίτερη αξία όταν το υπογράφει ο Γιάννης Μπουτάρης. Η νέα μου επιλογή στα κόκκινα!
• Syrah- Kotsifali 2004 Λυραράκης: Η Κρήτη έκανε βήματα μπροστά και αυτό είναι όχι μόνο καλό αλλά και πολύ νόστιμο.
• Μαντινεία 2005 Λεωνίδας Νασιάκος: Το Μοσχοφίλερο γενικώς αρέσει σε σχεδόν όλους, εμένα όμως με σκλάβωσε αυτό του Λεωνίδα.

Ανέστης Χαϊτίδης

Οινολόγος – τεχνολόγος ποτώνΑνέστης Χαϊτίδης
• Ροδίτης 2005 Κτήμα Θωμά Λίγα: Έχει άριστη σχέση τιμής ποιότητας και ενώ παράγεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, ο Θωμάς δεν βλέπει κα-νένα λόγω να το υπερτιμολόγησει.
• Cabernet Sauvig-non 2004 Τετράμυθος: Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα newcomer κρασιά.
• Τρυγίας 2005 Κτήμα Φουντή: Γιατί είναι ένα λευκό κρασί ολοκληρωμένο, πολύ γευστικό με αριστο-τεχνική χρήση του βαρελιού, που επιπροσθέτως δείχνει την πολυδυναμικότητα του Ξινόμαυρου.
• Sauvignon 2005 Αϊδαρίνη: Έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα με όλα τα δυνατά στοιχεία του Sauvignon σε μια όμως πιο βορειοευρωπαική έκδοση.
• Cabernet Sauvignon Organic 2003 Τσάνταλη: Είναι ίσως το κορυφαίο ελληνικό Cabernet, το οποίο όμως δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα.
• Όλα τα κρασιά από σπάνιες ελληνικές ποικιλίες, (Κυδωνίτσα, Κοκκοτρύγης, Μαύρο Καλαβρυτιανό κτλ,) για το θάρρος των παραγωγών τους, και για το εντυπωσιακά ευχάριστο αποτέλεσμα.
• «Το Δάκρυ του Πεύκου» Στέλιος Κεχρής: Γιατί κερδίζοντας το Μεγάλο Χρυσό στον Διεθνή Διαγωνισμό Κρασιού Θεσσαλονίκης έδειξε πως η ρετσίνα μπορεί να ξεφύγει από την «ρετσινιά» του κακού και φτηνιάρικου κρασιού.
• Primus 2005 Ο.Π.Α.Π. Ζίτσα Γκλίναβου: Γιατί η Ντεμπίνα είναι έτσι και αλλιώς από τα αγαπημένα μου και το Primus είναι η καλύτερη έκφρασή της.
• Ράμνιστα 2001, Κτήμα Κυρ-Γιάννη και όλα τα υπόλοιπα καλοοινοποιημένα Ξινόμαυρα, γιατί «με αρέσει» αυτή η «μακεδονίτικη» ευθύτητα αυτής της ποικιλίας.
• Ξερολιθιά 2005 Creta Olympias: Είναι ένα κρασί διεθνούς επιπέδου από μια αδικημένη ελληνική ποικιλία. Έχει φρούτο, μεταλλικότητα, φυτικές νότες, φρεσκάδα, όγκο, με πολύ καλή τιμή.

Χριστόφορος Χριστοφόρου

Οινολόγος, οινοχόοςΧριστόφορος Χριστοφόρου• C.V 2004 Creta Olympias: Χρώμα και άρωμα γοητεύουν ανεπανάληπτα όρα-ση και όσφρηση.
Στόμα που γεμίζει από το πολύ γεμάτο στόμα του, όπως ταννίνες που δίνουν και πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαί-ωσης.
• Syrah Collection 2003 Μούντριχας: Ίσως το καλύτερο ελληνικό Syrah αυτής της χρονιάς και όχι μόνο…Το σώμα θυμίζει την πυκνότητα του μούστου, η αλκοόλη θερμαίνει άμεσα το σώμα και τα αρώματα μπαχαρικών κατακλύζουν το στόμα.
• Κτήμα Άλφα 2004: Ένα κρασί αποκάλυψη. Το χρώμα, η ένταση αρωμάτων, το σώμα, η οξύτητα και η αλκοόλη του το κατατάσσουν σε παγκόσμιο επίπεδο αξιολόγησης.
• Μονοπάτι 2003 Αϊβαλή: ίσως το καλύτερο Αγιωργίτικο της χρονιάς. Πολύ γεμάτο σώμα, τραχιές ταννίνες που στο χρόνο θα μαλακώσουν στο μπουκάλι και θα δώσουν ένα βελούδινο κρασί. Άρωμα φρούτων του δάσους θα σας συνοδεύουν από την πρώτη έως την τελευταία γουλιά.
• Κτήμα Δρυόπη 2004 Τσέλεπος: Ένα εξαιρετικό Αγιωργίτικο με ισορροπία βαρελιού και αρωμάτων.
• Κτήμα Άλφα 2005: Εκπληκτική συμπύκνωση αρωμάτων, αρκεί να φέρετε τον φελλό κοντά στη μύτη σας, τραγανή οξύτητα, ισορροπία στο στόμα, έντονη επίγευση.
• Ξερολιθιά 2005 Creta Olympias: Έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων. Λεμονάτη οξύτητα, καλοδομημένο σώμα. Κρασί που θα συνοδεύσει άψογα τα θαλασσινά σας.
• Nostos Roussane 2005 Μανουσάκης: Το βαρέλι κάνει επιβλητική εμφάνιση. Μεστό με έντονες νύξεις βανίλιας και καβουρδισμένου ξηρού καρπού. Οσφρητικό πέρασμα σε ένα Chardonnay με μακριά επίγευση.
• Veriki 2005 Χατζημιχάλη: Πληθωρική μύτη εσπεριδοειδών με νύξεις ανθέων. Μεταλλική γεύση με μεστό και ισορροπημένο σώμα. Έντονη επίγευση.
• “4 λίμνες” 2005 Κτήμα Κυρ- Γιάννη: Έχουμε οινοποίηση τεσσάρων ποικιλιών με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρώματα εξωτικών φρούτων θυμίζοντας μια καλοκαιρινή κολόνια.

Βασίλης Τασσιόπουλος

Οινοχόος, ιδιοκτήτης εστιατορίου Μανδραγόρας»Βασίλης Τασσιόπουλος• Λευκό 2005 Κτήμα Γεροβασιλείου: Η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο στα καλύτερα τους, εκφραστική μύτη, πλούσιο στόμα σε πλήρη αρμονία.
• Σαντορίνη 2005 Κτήμα Σιγάλα: Ίσως η πιο διάσημη και πετυχημένη Σαντορίνη. Ασύρτικο 100% με απόλυτη έκφραση του μικροκλίματος της Σαντορίνης.
• Λευκό 2005 Κτήμα Άλφα: Sauvignon Blanc υψηλού επιπέδου που θυμίζει αντίστοιχα μεγάλα κρασιά του Νέου Κόσμου. Μύτη έντονη και πλούσια, στο στόμα λιπαρό και σύνθετο με μια πολύ μεγάλη επίγευση.
• Λευκό 2003 Κτήμα Κατσαρού: Chardonnay του «Ολύμπου», με έντονο χρυσαφένιο χρώμα, γεύση λιπαρή, πληθωρική και φινετσάτη.
• Viogner Eclectik 2001 Γ. Σκούρα: Για όσους αγαπούν αυτή τη ποικιλία σταφυλιού εδώ συναντούν μια από τις πιο επιτυχημένες προτάσεις.
• Αρετή 2004 Κτήμα Βίβλια Χώρα: Ίσως το πιο ενδιαφέρον Αγιωργίτικο εκτός Ο.Π.Α.Π ζώνης, Έντονο χρώμα, εκφραστική μύτη, πλούσια έκφραση του Αγιωργίτικου στο στόμα με ιδιαίτερη δομή και επίγευση.
• Γη και Ουρανός 2004 Κτήμα Θυμιόπουλου: Ένας νέος παραγωγός, μια νέα αντίληψη και οπτική γωνία για το πώς μπορεί να είναι ένα Ξινόμαυρο. Ιδιαίτερη χαρακτηριστική μύτη μεγάλης έντασης και διάρκειας, σύνθετο στο στόμα, πλούσιο και με μακριά επίγευση.
• Αvaton 2002 Κτήμα Γεροβασιλείου: Ξεχασμένες γηγενής ποικιλίες (Μαυρούδι, Λημνιό, Μαυρο-τράγανο) που στα χέρια του Βαγγέλη Γεροβασιλειου έχουν να επιδείξουν τρομερές δυνατότητες.
• Αβαντίς Δρυός Collection 2003 (Syrah): Eνα απίστευτης έντασης και δομής κρασί. Πολυσύνθετο μπουκέτο, πλούσιο και βελούδινο στόμα, απόλυτα εκφραστική μύτη. Ένα κρασί που έχει σε υπερθετικό βαθμό όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.
• Ραψάνη Επιλεγμένη 1997 (Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό): Εκφραστικότατη αποτύπωση των χαρακτηριστικών των ποικιλιών, σύνθετη μύτη, πλούσιο σώμα με δείγματα της παλαίωσης, πολύπλοκο στόμα με μακριά επίγευση.

Νίκος Κατσάνης

Chef, ιδιοκτήτης εστιατορίου «Σουσουράδα»Νίκος Κατσάνης• Ισμαρικός πολυποικιλιακός 2003 Τσάνταλη: Βαθύ πορφυρό χρώμα, πολύπλοκα αρώματα φρούτων του δάσους, ισορροπημένες τανίνες.
• Sauvignon Αηδαρίνη 2005: Εξαιρετικό γήινο κρασί με άριστη δομή και άρωμα.
• Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου 2005:
Υψηλόβαθμο λευκό με χαρακτήρα.
• Παυλίδη 2003: Μαλακωμένο και στρογγυλό…
• Επιλεγμένη Νάουσα 1996 Τσάνταλη: Μια εξαιρετικά διατηρημένη Νάουσα ζωντανή και μαλακή.
• Νάουσα 2004 Καρυδά: Ο ορισμός της Νάουσας, αρωματική, γεμάτη και ατίθαση.
• Πυρόραγο Creta Olympias 2004: Επιτέλους ένα μεγάλο κρασί από την Κρήτη.
• Μηδέν Άγαν 2000 Παπαντώνη: Ντελικάτο, ελαφρύ και ισορροπημένο κρασί.
• Ήδυσμα Δρυός 2005 Τέχνη Οίνου: Ένα εξαιρετικό Chardonnay με χαρακτήρα, οξύτητα, δομή και άρωμα.
• Chris de Noir 2005 Αντωνόπουλου: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να παραγγείλεις το ξεκίνημα ενός καλοκαιρινού σου δείπνου.

Τάσος Ρόζος

Δημοσιογράφος- γευσιγνώστηςΤάσος Ρόζος• Ηδύπνοος Λευκός 2005 Χρόνη Συμεωνίδη: Η συνεύρεση του Sauvignon Blanc με τον Ροδίτη έχει ένα προκλητικό πρασινοκίτρινο χρώμα και επιπλέον μια δυνατή επίγευση.
• Blue Passion 2005 Κτήμα Μιχαλάκη: Ένα Chardonnay με έντονη μύτη, λιπαρό και γεμάτο σώμα.
• Sauvignon Blanc 2006 Αβαντίς: Με ευχάριστες νότες βαρελιού, αρώματα εξωτικών φρούτων και δροσερή οξύτητα.
• ΟΠΑΠ Σαντορίνη Βαρέλι 2004 Κτήμα Αργυρού: Ένα ιδιαίτερο κρασί. Μια Σαντορίνη σε βαρέλι. Ένα ασύρτικο με αίσθηση βανίλιας.
• Ροζέ 2005 Κτήμα Αβαντίς: Έντονο τριανταφυλλί χρώμα, με ισορροπία μεταξύ της δύναμης του Syrah και του φρουτένιου Grenanche.
• Grand Cuvee Νεμέα ΟΠΑΠ 2003 Σκούρας : Μια πολύ πλούσια και ισορροπημένη δωδεκάμηνη Νεμέα.
• Ηλιοστάλαχτος Ερυθρός 2004 Χρόνη Συμεωνίδη: Η μάχη μεταξύ του Cabernet, του Merlot και Μοσχάτου Αλεξάνδρειας μας δίνει ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα με έντονο χρώμα και γεύση που απογειώνει.
• Ανατολικός 2000 Γαία: Ένα γλυκό Αγιωργίτικο με βελούδινο στόμα και νότες δαμάσκηνου.
• Visanto 1987 Αργυρού: Ένα μελένιο κρασί με γεμάτο και ισορροπημένο στόμα.
• Μαυροδάφνη Αντωνόπουλου: Μια ραφινάτη μαυροδάφνη με σοκολάτα και καφέ να κυριαρχούν στο στόμα.

Ακριβός Στεργίου

ΟινόφιλοςΑκριβός Στεργίου•Αμέθυστος Λευκό 2005 Λαζαρίδης: Με τη φρουτένια τσαχπινιά του είναι το κρασί της παρέας, πίνεται ευχάριστα όλες τις ώρες και συνοδεύει ιδανικά τυριά και φαγητό.
• Syrah Τσάνταλη 2000: Με πολλές ανθοκυάνες και δάκρυα, πλούσιο σώμα, γεύσεις βαρελιού και μπαχαρικών, ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις.
•Ασύρτικο 2005 Χατζηδάκης: Σε ταξιδεύει στο Αιγαίο με τα πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών, έντονες οξύτητες και μίνεραλ γεύση.
• Αμπελώνας Αγ. Παύλου 2005 Τσάνταλης: Τα ευχάριστα αρώματα που σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή ταιριάζουν στο καθημερινό τραπέζι.
• Λευκό 2005 Βίβλια Χώρα: Εντυπωσιάζει με τα πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών και την έντονη επίγευση. Κρασί που ανεβάζει τη διάθεση και συνοδεύει ιδανικά ψητά ψάρια.
• Γαία 2001 Παρασκευοπούλου: Κρασί με βάθος, πολυπλοκότητα, πλούσιο χρώμα, αρώματα βαρελιού και φρούτων του δάσους. Το επιλέγεις για να συνοδέψει κόκκινα κρέατα και κυνήγι.
• Λευκό 2005 Κτήμα Γεροβασιλείου: Απολαυστικό, ισορροπημένο κρασί με λουλουδάτο άρωμα, που πίνεται ευχάριστα μόνο του ή σε συνδυασμό με τυριά, λευκά κρέατα και θαλασσινά.
• Ράμνιστα 2000 Κτήμα Κυρ- Γιάννη: Κρασί παλαίωσης με βαθυκόκκινες ανταύγειες που ευωδιάζει βαρέλι, αποξηραμένη ντομάτα και φρούτα του δάσους. Το τέλειο Ξινόμαυρο.
• Λευκό 2005 Κτήμα Άλφα: Ξεχωρίζει με την έντονη οξύτητα, τα πλούσια αρώματα, τη λιπαρότητα και τη φινέτσα του. Εξαιρετικός συνοδός θαλασσινών.
• Ροζέ 2005 Βίβλια Χώρα: Με χρώμα τριανταφυλλί και λουλουδάτα αρώματα είναι ο απόλυτος συνοδός για πιάτα με κατσικάκι αρνάκι, αλλά και μακαρονάδες με θαλασσινά (γαρίδα, αστακό κ.ά.).

Σημ.: Σε κάθε ερωτηθέντα, η σειρά που τοποθετήθηκαν τα κρασιά δεν είναι απαραίτητα και η σειρά αξιολόγησής τους.


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr