HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

Οινο… περιπέτειες: Γιαννακοχώρι

Ταξιδεύει ο Δημήτρης Σολομωνίδης
dimitris@solomonidis.com
Η διαδρομή στους δρόμους του κρασιού της Βορείου Ελλάδος συνεχίζεται. Μετά την επίσκεψη μας στο κτήμα Φουντή, κάνουμε μια στάση στο Γιανακοχώρι Νάουσας και στο ξακουστό κτήμα Κυρ-Γιάννη. Με σήμα το διατηρητέο πύργο και την αιωνόβια δρυ που δεσπόζουν μέσα στο κτήμα, η οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη δημιουργεί μια νέα γενιά κρασιών ανωτέρας ποιότητας.

Ιστορία από το 1996

Το κτήμα Kυρ-Γιάννη στην ουσία απέκτησε αυτοτελή χαρακτήρα μετά τον διαχωρισμό του Κωνσταντίνου και του Γιάννη Μπουτάρη και την απόφαση του δευτέρου να δημιουργήσει μια νέα εταιρία με αυτή την ονομασία. Στόχος του ίδιου όσο και των γιων του, Στέλιο και Μιχάλη, είναι η εστιασμένη και ποιοτική καλλιέργεια. Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε και η αναμπέλωση του κτήματος με νέα υποκείμενα ύστερα από 30 χρόνια.

Σε συνεννόηση με τον Στέλιο Μπουτάρη, ο οποίος έχει αναλάβει ένα μεγάλο μέρος από την διαχείριση της εταιρίας προγραμματίζουμε μια προσωπική ξενάγηση στο κτήμα από την Βαλεντίνα Νάτσιου καθώς και μια συνέντευξη από τον ίδιο, ο οποίος μας αποκαλύπτει μέρος από τα μελλοντικά πλάνα της εταιρίας καθώς και κάποιους κρυφούς του πόθους για την πολύ δυναμική ποικιλία του Ξινόμαυρου.

Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Η Βαλεντίνα Νάτσιου, ξεναγός στο κτήμα Κυρ-Γιάννη περιμένει στην είσοδο του κτήματος πλάι στο γιο της, ο οποίος από ότι φαίνεται έχει συνηθίσει να καλωσορίζει τα Σαββατοκύριακα τους επισκέπτες του οινοποιείου. Κραδαίνοντας φιλικά με το χέρι της μας προσκαλεί μέσα και πριν καλά καλά το καταλάβω είμαι με μια κούπα καφέ στο χέρι συζητώντας μαζί της τα πάντα για το κτήμα. Η προσήλωση της στο κτήμα είναι ολοφάνερη καθώς μου εξιστορεί μυστικά της καθημερινότητας του ιδιόκτητου αμπελώνα.

Βρισκόμαστε στο προσωπικό γραφείο του Γιάννη Μπουτάρη, το οποίο φαντάζει τόσο απλοϊκό όσο ο ίδιος. Ο χώρος πλημμυρισμένος με χειρόγραφες σημειώσεις, μικρές αντίκες και παραδοσιακά έπιπλα μοιάζει να βρίσκεται σε μια άλλη εποχή.

Μας μιλάει για την εποχή που ο Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να προσθέσει στην καθαρά εμπορική οικογενειακή επιχείρηση το κομμάτι της αμπελουργίας, αγοράζοντας για πρώτη φορά 480 στρέμματα γης. Τοποθετώντας υποκείμενα Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο, ξεκινά η προσπάθεια ανάδειξης της Νάουσσας σε αμπελουργική ζώνη με ορόσημο την ρωμαλαία αυτή ποικιλία, κάτι που πραγματοποιείται με προεδρικό διάταγμα το 1971. Βέβαια αυτή τη στιγμή πέρα από τα 220 στρέμματα Ξινόμαυρο καλλιεργούνται και άλλες δύο ποικιλίες το Merlot και το Syrah σε σύνολο 92 στρεμμάτων. Οι πειραματισμοί προηγούμενων ετών αποκάλυψαν ότι αυτές οι δύο ξενικές ποικιλίες μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στις δασωμένες πλαγιές του Βερμίου και να προσφέρουν το δικό τους χαρακτήρα στα χαρμάνια που προκύπτουν από το πάντρεμα τους με το Ξινόμαυρο.

Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Ξεκινάει η ξενάγηση

Κούλα ή Δραγάτσα, ένα λιγνό και λυτό κτίσμα, πρώην ιδιοκτησία Τούρκου γαιοκτήμονα, το οποίο έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται πλέον ως κατοικία της οικογενείας αλλά και ως οικόσημο του κτήματος.
Κούλα ή Δραγάτσα

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ξενάγηση, αλλά πρώτα απολαμβάνω την προσωπική συλλογή από ανοιχτήρια του Γιάννη Μπουτάρη, μια συλλογή που ξεκίνησα και εγώ προσωπικά αλλά που μεγαλώνει με αργούς ρυθμούς μιας και η εξεύρεση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Συνεχίζουμε στους χώρους με τις ανοξείδωτες δεξαμενές, οι οποίες φιλοξενούν μόνο ερυθρές ποικιλίες αφού έχει επιλεχτεί η καλλιέργεια αποκλειστικά και μόνο των τριών ποικιλιών που προανέφερα. Η μονοτονία του γκρι των ανοξείδωτων δεξαμενών σπάει από δύο μικρές ξύλινες δεξαμενές που έχουν τα ονόματα των εγγονών του, Λίλα και Αθηνά.

Βγαίνουμε έξω από το επισκέψιμο οινοποιείο και αντικρίζουμε την μαγεία που μπορούν να προσφέρουν 500 στρέμματα αμπελώνα στη μέση του πουθενά και μόνο όσοι αγαπούν το κρασί μπορούν να εκτιμήσουν. Βέβαια τα αμπέλια γυμνά από τους καρπούς τους αναπαύονται μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Περπατάμε για περίπου μισό χιλιόμετρο μέχρι που φτάνουμε στην Κούλα ή Δραγάτσα, ένα λιγνό και λυτό κτίσμα, πρώην ιδιοκτησία Τούρκου γαιοκτήμονα, το οποίο έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται πλέον ως κατοικία της οικογενείας αλλά και ως οικόσημο του κτήματος.

Σειρά έχει ο χώρος παλαίωσης, ο οποίος με ασθενή φωτισμό αποκαλύπτει τα δρύινα βαρέλια που φυλάσσονται. Μαθαίνω ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση και είναι η πρώτη φορά που σε επίσκεψη μου δεν φωτογραφίζονται τα βαρέλια παλαίωσης. Ίσως την επόμενη φορά, σκέφτηκα. Ο προθάλαμος έχει διαμορφωθεί ως χώρο γευστικής δοκιμής και δοκιμάζω κρασιά που είχα δοκιμάσει σε διάφορες εκθέσεις.

Για μια φορά ακόμη με κερδίζει το «Γιανακοχώρι» και οι «Δυο Ελιές», ένα κρασί που πήρε το όνομα του από τις δύο και μοναδικές ελιές που υπάρχουν στο κτήμα. Είμαι σίγουρος πως αυτά τα δύο κρασιά θα κερδίσουν πολλούς οινόφιλους στο μέλλον.

Όνειρα για ένα πραγματικό Ξινόμαυρο

Η συνέντευξη που έχω με τον Στέλιο Μπουτάρη μου αποκαλύπτει κάποια από τα όνειρα που έχει ο ίδιος για το κτήμα και το μέλλον του. Μου τονίζει πως ένας από τους στόχους του είναι να δημιουργήσει ένα πραγματικά μεγάλο Ξινόμαυρο, το οποίο θα μπορεί να σταθεί και να ανταγωνιστεί επάξια μεγάλα γαλλικά και καλιφορνέζικα ερυθρά.

Η προσήλωση του στον σκοπό του φαίνεται και από τον διαχωρισμό του κτήματος σε 34 μικροκλίματα τα οποία ελέγχονται ξεχωριστά, καταγράφονται και αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους βασιζόμενες σε ένα σύστημα ολοκληρωμένης καλλιέργειας υπό την επίβλεψη της εταιρίας Syngenta.

Στα σχέδια της εταιρίας σύμφωνα με τον Στέλιο Μπουτάρη είναι η δημιουργία σύντομα ενός Premier και ενός Grande Crue Ξινόμαυρου. Παρόμοιες προσπάθειες και με τον κατάλληλο χειρισμό πιστεύω πως μπορούν να μας θέσουν ανταγωνιστικούς και εκτός συνόρων. Εξάλλου ένας από τους στόχους και του ίδιου του Στέλιου Μπουτάρη είναι οι μισές φιάλες του κτήματος να καταναλώνονται στο εξωτερικό και ετικέτες όπως «Ράμνιστα» και «4 λίμνες» να κοσμούν λίστες ξένων εστιατορίων.

Αφήνω πίσω μου το κτήμα Κυρ-Γιάννη γνωρίζοντας πως θα ξαναγυρίσω για να δοκιμάσω τις νέες ετικέτες οι οποίες μπορούν να κρύβουν ένα κρασί επιπέδου Grande Crue όπως ακριβώς το ονειρεύτηκε και ο ίδιος ο Στέλιος.


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr