HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε

Με το αλάνθαστο κριτήριο ενός gourmet, με την γευστική απαίτηση ενός έμπειρου, αλλά και με την υψηλή, προσωπική γαστρονομική «κουλτούρα», ο Παναγιώτης Κουκουβίτης υπογράφει τα γευστικά συν, της πόλης μας και όχι μόνο…

Μόλυβος – Εστιατόριο

Μόλυβος - ΕστιατόριοΠριν από καιρό, αναζήτησα για τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής εκπομπής αφιερωμένης στο Slow Food, ένα μέρος στην Θεσσαλονίκη που να πληρεί με ελληνικό τρόπο τις απόψεις του διεθνούς κινήματος βραδυφαγίας και σχετικά εύκολα κατέληξα πως μία ορθή επιλογή θα ήταν και ο «Μόλυβος». Ανεβαίνοντας τα σεμνά σκαλοπάτια και προσπερνώντας το ενδιαφέρον κελάρι, που είναι διαμορφωμένο σαν παλιό μπακάλικο ή αλλιώς, πραγματικό κελάρι «καλού νοικοκυριού» του παλιού καιρού, φτάνεις σε έναν συμπαθέστατο πολύ φροντισμένο χώρο, που σε κάθε γωνιά του βρίσκεις λεπτομέρειες των παιδικών σου χρόνων, λίγο παραμύθι, λίγο παιχνίδι λίγο κοφτό κέντημα…

Τα φρεσκοψημένα μυρωδάτα ψωμιά και το αρωματικό λαδάκι που σου προσφέρουν μόλις καθήσεις στο τραπέζι, σου επιτείνουν την αίσθηση της οικειότητας που αποπνέει ο χώρος και τα χαμογελαστά νεανικά πρόσωπα που σε υποδέχονται. Μια καρτούλα που βρήκα στο τραπέζι, δικαίωσε την επιλογή μου μια και το κείμενο που περιείχε ήταν σαν περίληψη αυτού που αναζητούσα:
«Οι άνθρωποι που είναι σκλάβοι του ρολογιού, του χρόνου και της μηχανής χωρίς να έχουν καιρό να σκεφτούν, να αγαπήσουν, να αισθανθούν την μεγάλη χαρά της ζωής επειδή τρέχουν πάντα, θα πρέπει κάποτε να έρχονται σε μέρη σαν τον Μόλυβο που λες και ο χρόνος σταματά και η ζωή προχωράει μ’ ένα ρυθμό πολύ σιγανό και γαλήνιο»

Ξεχωρίζουν στον κατάλογο:
Οι «Πεντάδες ουζομεζέδων από Μυτιλήνη, Κυκλάδες, Κρήτη Κωνσταντινούπολη», «Γεύσεις με άρωμα “Πόλης“ και Ανατολής»

Μια γευστική… διαδρομή στο τραπέζι του Μόλυβου:
Φιλιανοί Ντολμάδες: Κρεμμύδια γεμισμένα με ρύζι και κιμά με πλούσιο αυγολέμονο. Ένα πιάτο που δεν κατάφερα να αποφύγω όσες φορές έφαγα εκεί.

Ελισαλάτα: Φρυγανιά από καλαμποκίσιο ψωμί με Κρητικό Ανθότυρο, ντοματίνια Σαντορίνης, ρόκα και μαριναρισμένες ελιές, με ελαιόλαδο βαλσαμικό ξύδι, δενδρολίβανο και ρίγανη.

Βερίκοκα και δαμάσκηνα γεμισμένα με κιμά:
Μαροκινά φιλετάκια με μια ελαφριά κάψα, που ισορροπεί από το χούμους και αφήνει να φανεί το τζίντζερ και το τσίλι.

Μόλυβος Καποδιστρίου 1 γωνία Βενιζέλου, τηλ:2310/555952

Mama’s – Μια γευστική εντύπωση

Mama'sΣτην Θεσσαλονίκη την πρωτεύουσα του κουλουριού με σουσάμι, πως θα μπορούσε κανείς να πρωτοτυπήσει, κάνοντας μια σύγχρονη πρόταση, που να ξεχωρίζει προσφέροντας κάτι καινούργιο σεβόμενος όμως την παράδοση;
Αυτό το δίλημμα πρέπει να έλυσαν εκεί στο mama’s:

Κουλούρια με αλεύρι ολικής άλεσης, κουλούρια με ελιά, με λιαστή τομάτα, με ταχίνι και πολλά άλλα. Κουλουροσαντουιτσάκια με ψητή μελιτζάνα, κολοκυθάκι, με τυριά και αλλαντικά, με πατατοσαλάτα και γενικά μια πρωτόγνωρη πρότυπη και πρωτότυπη ποικιλία ενδιαφερουσών κουλουροπροτάσεων.

Mama’s Μητροπόλεως 105, τηλ:2310-237.333, Θεσσαλονίκη

Μεταμοντέρνο Ντε(ρ)λι..κατέσεν

Ντε(ρ)λι..κατέσενΠολλές οι επιλογές, μια όμως με οδηγεί κάθε φορά που κατευθύνομαι προς το Ντερλικατέσεν, το μεταμοντέρνο, σουβλατζίδικο της πόλης. Μιλώ για το «δικάβαλο» με χοιρινό σουβλάκι και σάλτσα γιαουρτιού. Μια εκλεκτή μεγάλη τορτίγια, ψημένη ελαφρά, μαλακώνει και τυλίγει περίτεχνα δύο τρυφερά, χειροποίητα, καλοψημένα, χοιρινά σουβλάκια, περιχυμένα με μια μυρωδάτη σάλτσα γιαουρτιού, δηλαδή ένα τζατσικάκι χωρίς σκόρδο. Χωρίς υπερβολή, είναι μάλλον το καλύτερο σουβλάκι που θεωρώ ότι μπορώ να βρω στην πόλη σήμερα.

Ντε(ρ)λι..κατέσεν Κούσκουρα 7 τηλ:2310/226367

Block House – Η συνταγή που ξεχωρίσαμε

Block HouseΜΙΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ!
Άνοιξε στην Θεσσαλονίκη το πρώτο ελληνικό Block House.
Εκεί δοκίμασα και μου άρεσε ιδιαίτερα το Rib-Eye Mastercut.
Μου το φέρανε ψημένο όπως ακριβώς το ζήτησα, πάνω σε μια κεραμική πλάκα που το κρατούσε ζεστό και ζουμερό. Καθώς το ειδικό μαχαίρι έκοβε, ήταν απολαυστική η εικόνα, το άρωμα και η γεύση των χυμών που απελευθέρωνε το καλό κρέας. Μια ξεχωριστή σαλάτα με dressing της επιλογής μου (διάλεξα French dressing πικάντική, με λάδι ξύδι μουστάρδα και σκορδάκι) καθώς και μια καλοψημένη πατάτα με Sour cream, συμπεριλαμβάνονται στο πιάτο και μαζί με ένα καταπληκτικό βουτυρωμένο ψημένο ψωμάκι αποτελούν ειδικό μενού.

BLOCK HOUSE Κατούνη 4 Λαδάδικα τηλ.: 2310-501.479


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr