HOMEΠΡΟΦΙΛSORBETΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SORBET

Οδηγός Κάβας Οδηγός Διασκέδασης Αρχείο Τευχών

IMPORT GR

Άρθρα Πρόσωπα Συνταγές Αρχείο Τευχών

IMPORT DE

Artikel Interviews Rezepte ---

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

politispress.gr ---

Τετράμυθος – ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Από την Κατερίνα Νικολακούλη

Σε ένα μικρό, όμορφο οινοποιείο στην περιοχή Άνω Διακοπτό Αιγιαλείας, στις πλαγιές του Χελμού, συντελείται το θαύμα της οινοποίησης και η γέννηση εκπληκτικών κρασιών ανωτέρας ποιότητας. Οι άνθρωποι του οινοποιείου Τετράμυθος ξέρουν να κερδίζουν τους φίλους του κρασιού όχι με εντυπωσιασμό αλλά με ποιοτικούς οίνους που εκφράζουν την φιλοσοφία τους.

Η οινική ιστορία του Τετράμυθου ξεκινάει λίγο πριν το 1999, όταν οι παιδικοί φίλοι και αδέλφια ανά δύο, Παναγιώτης και Γιάννης Ντότας και οι Αρίστος και Στάθης Σπανός, ενέταξαν τους αμπελώνες καθώς και άλλες καλλιέργειες, όπως κορινθιακή σταφίδα και ελιά, σε βιολογική καλλιέργεια. Μεγαλώνοντας σε αυτήν την περιοχή, ασχολήθηκαν με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση από την παιδική τους κιόλας ηλικία. Το 1999 γνωρίζονται με τον οινολόγο Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας με στόχο να βγάλουν στην αγορά καλό, ποιοτικό κρασί. Βάφτισαν την εταιρεία τους με το όνομα της περιοχής, Τετράμυθος, ρίχτηκαν στην δουλειά και πολύ γρήγορα και με μια σειρά μικρών επενδύσεων κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά τις πρώτες φιάλες με ίδιο όνομα.

Κρασί βιολογικής καλλιέργειας

Τα ερχόμενα χρόνια νέα αμπέλια φυτεύονται και το 2004 ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός σύγχρονου και καλαίσθητου οινοποιείου. Οι αμπελώνες τους, εκτάσεως 140 στρεμμάτων, βρίσκονται σε υψόμετρο 450-1050 μ. Λόγω μικροκλίματος, εδάφους, έκθεσης, επαφής με την αύρα του Κορινθιακού κόλπου και καλλιεργητικών τεχνικών δίνουν πολύ καλή πρώτη ύλη. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται εφαρμόζοντας πιστά τις αρχές της βιολογικής γεωργίας για σειρά ετών.

Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες (ροδίτης, αγιωργίτικο, μαύρο καλαβρυτινό, μαλαγουζιά, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc) και ύστερα από την οινοποίηση στο τεχνολογικώς άρτιο οινοποιείο δίνουν τον γνωστό οίνο «Τετράμυθος» Ο.Π.Α.Π Πάτρα, καθώς και τοπικούς οίνους Αχαϊκούς, πλαγιών Αιγιαλείας και Πελοποννησιακούς.

Υψηλής ποιότητας με την βούλα

Δεν είναι τυχαίο, ότι όλα αυτά τα χρόνια τα προϊόντα της Οινοποιητικής Τετράμυθος έχουν αποσπάσει υψηλές διακρίσεις και επαίνους σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου. Η Μηλιά Sauvignon Blanc απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης 2005 και το χρυσό μετάλλιο στον 1ο Διαγωνισμό Οίνου από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας – Ecofestival 2005. Ο Τετράμυθος Cabernet Sauvignon κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης 2006, το χρυσό μετάλλιο στον 1ο Διαγωνισμό Οίνου από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας Ecofestival 2005, χρυσό και ασημένιο μετάλλιο οι σοδειές του 2005 και 2004 αντίστοιχα στο Ecofestival 2006. Επίσης, απέσπασε την υψηλότερη βαθμολόγια στην γευστική δοκιμή «Τα Cabernet Sauvignon της Ελλάδας» που διοργάνωσε το γαστρονομικό περιοδικό Sorbet . Ο Τετράμυθος βαρέλι απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στον 2ο Διαγωνισμό Οίνου από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και την υψηλότερη βαθμολογία στην γευστική δοκιμή «Τα λευκά Ο.Π.Α.Π» που διοργάνωσε το γαστρονομικό περιοδικό Sorbet.

Η χαρά του οινοποιού και του οινοτουρίστα

Την μαγεία των κρασιών Τετράμυθος αισθάνεται κανείς αμέσως μόλις πατήσει το πόδι του στο μικρό «παλάτι» του κρασιού, που βρίσκεται κι αυτό στην ίδια περιοχή με τους αμπελώνες, στο Άνω Διακοπτό. Το κτίριο του οινοποιείου εντυπωσιακό μα και προσεγμένο βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Το εσωτερικό του χώρου είναι καλαίσθητο και μελετημένο. Κυρίως όμως παραμένει λειτουργικό δίχως να θυμίζει σε τίποτε βιομηχανικό χώρο. Σε αυτό συντελούν η ξύλινη στέγη, η καλοδουλεμένη πέτρα, το ξύλο και τα διάσπαρτα αγροτικά εργαλεία που κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές συνδεδεμένες με κεντρικό σύστημα ψύξης εξασφαλίζουν ποιοτικές μικροοινοποιήσεις ανά ποικιλία και αμπελοτεμάχιο.

Το υπόγειο κελάρι, όπου ζυμώνονται και παλαιώνονται κάποια από τα κρασιά, καθώς και η κάβα παλαίωσης σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Με λίγα λόγια, η χαρά του οινοποιού αλλά και του οινοτουρίστα. Ο πρώτος νιώθει περήφανος για τα κρασιά του και ο δεύτερος δεν χορταίνει να τα δοκιμάζει.

Στο χώρο υπάρχει και μια προσεγμένη έκθεση με αξεσουάρ κρασιού, η οποία δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να κάνουν μικρά δώρα στον εαυτό τους ή προς φίλους τους, δώρα που μεγιστοποιούν την απόλαυση του κρασιού.

Σε ένα εξίσου πανέμορφο κτίριο, δίπλα ακριβώς στο οινοποιείο βρίσκεται το wine bar, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί συνοδευόμενο από κάποιο γευστικό πιάτο ή ακόμη και έναν καφέ με απεριόριστη θέα.

Τετράμυθος - ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

9000 επισκέπτες το χρόνο

Το οινοποιείο είναι προσβάσιμο καθώς βρίσκεται στον κεντρικό οδικό άξονα που κατευθύνεται προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Καθημερινά όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες κάνουν μια στάση για να διαπιστώσουν από κοντά αυτό που με μεγαλοπρέπεια αναγράφει η ένδειξη του επισκέψιμου οινοποιείου και της δωρεάν γευστικής δοκιμής. Τον τελευταίο χρόνο 9000 επισκέπτες, από 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, πέρασαν το κατώφλι του για λίγο καλό κρασί και μια σύντομη ξενάγηση στα άδυτα του κόσμου του κρασιού. Τα σχόλια που ανέγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων άκρως επαινετικά.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά 9:00-16:00 και το Σαββ/κύριακo 10:00-19:00. Η ξενάγηση γίνεται και στην αγγλική γλώσσα.

Τετράμυθος - ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Και χώρους φιλοξενίας

Η περιήγηση στους χώρου του οινοποιείου μπορεί να παραταθεί με την παραμονή σας στον παραδοσιακό ξενώνα, που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το οινοποιείο . Επτά καλαίσθητα studios σας περιμένουν να σας φιλοξενήσουν όλο τον χρόνο, δίνοντας σας τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τις ομορφιές της περιοχής.

Τα δωμάτια είναι καλαίσθητα με ξύλινη επένδυση στους τοίχους, ευρύχωρους καναπέδες, κομψά τραπέζια, τζάκι και έθνικ λεπτομέρειες. Όλα έχουν τζάκι, κεντρική θέρμανση, air condition, tv, cd player, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, parking καθώς και κοινό barbeque. Οι ιδιοκτήτες τους, φανατικοί της απόλαυσης και του καλού φαγητού, φροντίζουν για την καλοπέρασή σας παρέχοντας σας καθημερινά χωριάτικα αυγά ημέρας, φρέσκο ψωμί, καφέδες και ότι χρειάζεται για να ετοιμάσετε ένα πλούσιο πρωινό.

Τα κρασιά του Τετράμυθου

Τετράμυθος (Ροδίτης) Ο.Π.Α.Π Πάτρα
Λευκοκίτρινο χρώμα, αρώματα πράσινου Μήλου και περγαμότου. Πλούσιο στόμα και ικανοποιητική επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά ψαριά, θαλασσινά, πίτες και λευκά κρέατα.

Τετράμυθος βαρέλι (Ροδίτης) Ο.Π.Α.Π Πάτρα
Χρυσοκίτρινο χρώμα, ορυκτώδη αρώματα καθώς και βανίλιας, μήλου. Πλούσιο στόμα και μεγάλη επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά ψητά ψαριά, θαλασσινά και λευκά κρέατα.

Τετράμυθος (Cabernet Sauvignon)
Τοπικός Πλαγιών Αιγιαλείας
Έντονο βαθυκόκκινο χρώμα, αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, πιπεριάς, καπνού και βανίλιας. Πλούσιο με μακρά επίγευση. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, ψητά, κυνήγι, λιπαρά τυριά.
Μηλιά (Sauvignon Blanc) Αχαϊκός Τοπικός
Χρυσοκίτρινο χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, λίτσις, βανίλιας και βασιλικού. Γεμάτο στόμα, μακρά επίγευση. Συνοδεύει λευκά κρέατα, κίτρινα τυριά και κινέζικη κουζίνα.

Μηλιά (Merlot-Cabernet Sauvignon)
Τοπικός Πελοποννησιακός
Βαθυκόκκινο χρώμα, έντονο άρωμα κόκκινων φρούτων, βανίλιας και καραμέλας βουτύρου. Γεμάτο στόμα δίχως επιθετικές ταννίνες. Συνοδεύει ζυμαρικά, λαδερά καθώς και κρέατα.

Μαύρο Καλαβρυτινό Τοπικός Αχαϊκός
Ρουμπινί χρώμα, αρώματα κερασιού, φράουλας και δέρματος. Γεμάτο στόμα, ικανοποιητική επίγευση. Συνοδεύει λαδερά, λιπαρά ψάρια και κρεατικά.

Τα κρασιά της οινοποιητικής Τετράμυθος μπορεί να βρει κανείς σε επιλεγμένες κάβες σε όλη την Ελλάδα, μέσω του δικτύου Οινοτράπεζα Παυλίδης και από τις εγκαταστάσεις του ίδιου του οινοποιείου. Η εταιρεία δραστηριοποιείται με εξαγωγές στην Γερμανία και τις Η.Π.Α και με δυνατότητα ανάπτυξης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος – Οινολόγος

Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος - ΟινολόγοςΠοια είναι η φιλοσοφία του οινοποιείου;
Φιλοσοφία μας είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών που να εκφράζουν ιδανικά το μοναδικό terroir της Αιγιάλειας και συνάμα να έχουν ιδιαίτερο και σύγχρονο χαρακτήρα. Επίσης είναι η παραγωγή ποιοτικού σταφυλιού με βιολογική καλλιέργεια και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών αμπελοκαλλιέργειας.

Υπάρχει τέλειο κρασί και αν ναι, εσείς σε ποιο βαθμό το έχετε καταφέρει αυτό;
Κρασιά που να πλησιάζουν το τέλειο έχω γευθεί. Θα ήταν αλαζονικό να ισχυρισθούμε κάτι τέτοιο και για τα δικά μας προϊόντα, τα οποία πάντως πιστεύω πως έχουν υψηλό ποιοτικό επίπεδο καθώς και ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες. Κατανοώντας την γη, το έδαφος και το αμπέλι καλύτερα θα πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Ποια είναι η εμπειρία σας από την αγορά της Γερμανίας;
Από την μικρή μας εμπειρία από την αγορά της Γερμανίας με γερμανικό δίκτυο διανομής, πιστεύουμε πως η χαμηλή αναγνωρισιμότητα που έχει το ελληνικό ποιοτικό κρασί αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την εξάπλωσή του.

Ποια από τα προϊόντα σας συστήνετε;
Στους επαγγελματίες που ψάχνουν κάτι που να θυμίζει έντονα Ελλάδα με αρώματα αλμύρας και έλατου μαζί, προτείνω τον Τετράμυθο λευκό (Ροδίτης). Σε αυτούς που προτιμούν πιο εκρηκτικά κρασιά την Μηλιά, ερυθρό και λευκό, ενώ γι’ αυτούς που ψάχνουν κάτι διαφορετικό συστήνω το Μαύρο Καλαβρυτινό.

Info: ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ Ε.Π.Ε.
8 χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων, Άνω Διακοπτό
Τηλ/ φαξ. 26910 97500,
www.tetramythos.gr, e-mail: 4myth@otenet.gr


Copyright NewLine all rights reserved - Powered by fractal.gr